Hayat Dostun

Sağlığımız için yararlı bilgiler

Cep Telefonundaki Radyasyona dikkat

Cep telefonunuzun ne kadar radyasyon yaydığını biliyor musunuz? Araştırmacılar, Bu radyasyonun beyin kanserini tetikleyip tetiklemediğini araştırıyor.


Dünya genelinde araştırmacılar büyük bir titizlikle cep telefonları ile beyin kanseri arasında bir korelasyon olup olmadığını araştırıyor. Cep telefonlarımızdan yayılan radyasyonun beyin kanserini tetikleyebileceğini iddia eden bazı kuruluşlar, bu iddialarında haklılarsa dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu tehlike altında demektir. İşin peşini bırakmak istemeyen uzmanlar bu konudaki çalışmalarına hız vermiş durumdalar.

Birkaç örnek vermek gerekirse, en düşük radyasyon yayma oranı 0.57 W/kg (kilogram başına watt) ile BlackBerry Storm’a ait. iPhone’un oranı ise 0.97 W/kg. En yüksek oranlardan bazıları ise 1.55 W/kg ile T-Mobile’ın myTouch adlı telefonunda ve 1.51 ile BlackBerry Bold’da bulunuyor. Bu değerler beyin kanserini tetikleyebilir mi, bunun cevabını verebilmek o kadar da kolay değil. Zira henüz tam anlamıyla tedavisi bulunamayan kanser hastalığı, son derece komplike bir hastalık. Dolayısıyla kişiden kişiye değişik değerlerde etkisi azalıp artabiliyor.

Araştırmalar Sürüyor

Beyin kanseri ile cep telefonlarından yayılan radyasyon arasında eğer bir korelasyon varsa da, bu son 10 yılda büyük bir oranda düştü. Zira teknolojinin artmasıyla birlikte radyasyon yayınımının hücre ile etkileşimi konusunda yapılan çalışmalar, cep telefonu sektöründe de ilgiyle takip ediliyor. Buna rağmen yüksek oranlarda cep telefonu kullanan bir toplumda kanser vakalarında artış gözlemlenmesi uzmanları düşündürüyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Amerikan Senatosu’nun emriyle başlayan yeni bir araştırma, işleri biraz değiştirebilir. Enviromental Working Group’un (Çevresel Çalışma Grubu, EWG) hazırladığı bir rapora göre harekete geçen Amerikan Senatosu üyeleri, araştırmaların sonucuna göre hareket edecek. Radyasyon yayınımı ve insan sağlığı üzerindeki etkisi konusunda en iyi ve en kötü telefonlar listeleri hazırlandı ve Senato’ya sunuldu. Bu konuyla sadece EWG değil, Finlandiye, İsveç, Danimarka, Norveç, İzlanda İsrail, Hindistan ve Avusturya’daki bazı şehirler ile birlikte Brezilya da ilgileniyor.

Düşük Sinyal, Yüksek Risk

Cep telefonları, iletişimi elektromanyetik dalgalar yayınlayarak yapar. Telefondan çıkan bu dalgalar, baz istasyonu aracılığıyla telekomünikasyon uydusuna giderek orada, gideceği koordinatları bekler ve akabinde o koordinatlara giderek bağlantı gerçekleşir. Elektromanyetik dalgaların enerjileri yüksektir. Bu da dalgaboylarının kısa olduğu anlamına geliyor. İletişim için kullanılan elektromanyetik dalganın dalgaboyu ne kadar kısaysa, enerjisi ve insan sağlığına etkisi de o kadar yüksektir. Özetle, düşük sinyal demek yüksek risk demektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blog içeriği Hakkında

Sağlıklı yaşamak için yararlı bulduğum bilgileri sizlerle paylaşmak için oluşturduğum bir blog sitedir. Radyasyon , sağlıksız ürünler , hormonlu ve zararlı gıdalardan uzak kalmamız bu devirde çok zorlaştı. Sağlığımıza faydalı besinleri tüketerek vücudumuza zarar veren etkenlerin etkilerini azaltalım.Bilinçli bir tüketici olalım.Sağlımızı kaybetmeden kıymetini bilelim!..

İzleyiciler